Samen leren & maken
In mijn educatieve praktijk ontwikkel ik graag tools voor het creatieve proces. Ik laat me inspireren door ludodidactiek en de kracht van spelenderwijs leren. Voor mij betekent lesgeven samenwerken met leerlingen, die vaak vol ideeën zitten maar soms hulp nodig hebben om die naar buiten te brengen. Door begeleiding en een veilige omgeving hoop ik dat zij de ruimte voelen om deze naar buiten te brengen.
Maak Menu
Het Maak Menu is een project waarmee ik leerlingen op een individuele manier laat werken aan een beeldend product. Het doel is om hun creativiteit te prikkelen en nieuwsgierigheid te wekken door middel van kleine opdrachten. Uit onderzoek bleek dat deze kleine stappen bijdragen aan succeservaringen en zelfvertrouwen. Het leukste is dat je eindeloos door kunt gaan en telkens nieuwe resultaten krijgt!
Interventie/speelleider jas
Soms hebben kinderen en jongeren behoefte aan iets nieuws of willen ze even ontsnappen aan de standaard lesstof. De interventie/speelleider jas biedt hierin uitkomst. De jas geeft de drager de rol van spelleider, die de dag kan onderbreken met een (zelfbedacht) spel of creatieve opdracht, binnen de gezette kaders van de docent. Zo zorgt deze jas voor energizers met spel, plezier en nieuwsgierigheid.
Waterspel
Samen met aardrijkskundedocenten heb ik voor de organisatie Waterproef Alexanderpolder een spel ontwikkeld. Het spel daagt leerlingen uit om hun omgeving te verkennen en meer te leren over watertekorten en -overschotten en de rol van de natuur hierin.
Opruimspel
Opruimen na een creatieve les kan een uitdaging zijn, vooral met een klas vol basisschoolleerlingen. Daarom heb ik het Opruimspel bedacht. De klas wordt verdeeld in groepjes, waarbij elke leerling een rol speelt als een personage. Dit spelelement, geïnspireerd op ludodidactiek, zorgt ervoor dat het lokaal sneller wordt opgeruimd dan ooit tevoren!
Inspiratie Doos
Tijdens mijn stage bij een creatieve dagbesteding viel het me op dat er weinig samenwerking was tussen de verschillende disciplines. Om dit te verbeteren, ontwikkelde ik de Inspiratie Doos. Deze tool stimuleert deelnemers om samen te werken en zorgt voor meer interdisciplinair contact. Daarnaast helpt de Inspiratie Doos bij het overwinnen van onzekerheid rondom de vraag: "Wat moet ik maken?", door inspiratie en richting te bieden.